Prase Domácí
Prase domácí je nepřežvýkavý sudokopytník z čeledi prasatovitých. Vzhledem se podobá svému divokému předkovi - praseti divokému,
zpravidla má však proporčně delší tělo, kratší končetiny a menší hlavu.
Jako u všech prasat vybíhá hlava v nápadný rypák, oči jsou malé, mírně
šikmé. Důležitý je tvar boltců, které mohou být buďto malé a
zašpičetělé, jako u prasete divokého (tzv. prasata přímouchá), nebo
velké, oválné a převislé přes obličej (tzv. prasata klapouchá). Kůže
domácích prasat je zpravidla lysá, nebo pokrytá řidkými štětinami,
u některých plemen však může být srst velmi hustá, až vlnitá. Zbarvení
domácích prasat je nejčastěji růžové či bílé, u asijských a
jihoamerických plemen je však častěji tmavě šedé nebo černé. Existují
také hnědě nebo rezavě zbarvená prasata, podobná zbarvením praseti
divokému, jako je např. tamworthské nebo durocké prase. Některá plemena, jako hampshirské nebo přeštické prase, jsou strakatá, jiná, jako např. pietrainské nebo gloucesterské prase,
jsou skvrnitá. Nápadným rozdílem oproti praseti divokému je tvar
ocásku, který je zpravidla zatočený. Velikost prasat domácích velmi
kolísá. Hmotnost se pohybuje od 30 kg až do 400 kg, délka těla je od
50 cm až do 250 cm, výška v kohoutku od 35 cm do 90 cm.
Vědecká klasifikace
Říše
živočichové (Animalia)
Kmen
strunatci (Chordata)
Třída
savci (Mammalia)
Řád
sudokopytníci (Artiodactyla)
Čeleď
prasatovití (Suidae)
Podčeleď
pravá prasata (Suinae)
Rod
prase (Sus)
Druh
prase divoké (Sus scrofa)
Pojem prase je dnes používán jako zastřešující pro celý druh. Ve středověké češtině se však pojem prase, prasě používal pouze pro mláďata, podobně jako je tomu dnes v polštině (prosię), ukrajinštině (Порося) či ruštině (поросёнoк).
Vykastrovaní samci prasete se nazývají vepři, nevykastrovaní se nazývají kanci. Kanci obvykle nejsou vhodní pro potravinářskou výrobu, neboť maso jistého procenta z nich páchne (zápach je závislý na genetické predispozici a nedaří se jej eliminovat selekcí). Samice se nazývá prasnice (někdy bývá význam zúžen na samice před porodem), samice, která již rodila se nazývá svině (někdy se užívá i v širším významu jako synonymum prasnice) nebo bachyně. Samice v říji se bouká (regionálně řouká, houká nebo chruje se). Gravidní samice se označuje pojmem březí. Samice, která porodila, se oprasila. Vykastrovaná samice prasete se nazývá nunva, což je odvozeno ze staročeského výrazu pro jeptišku nunvicě (srov. angl. nun). Mládě se nazývá sele nebo podsvinče, po odstavení běhoun. Jatečné prase, chované pro maso, se nazývá krmník nebo pečenáč.